czwartek, 2 kwietnia 2015

Peklowanie ... przygotowanie mięsa do wędzenia

I się zabieram do peklowania :D

Mam 3 kg mięsa (karkówkę i łopatkę)
Przepłukuję mięso pod bieżącą zimną wodą.
Z mięsa odkrawam z zewnątrz resztki błon i tłuszczu.

Peklowanie:

Trzeba dobrać takie naczynie w którym ułożone mięso będzie zakryte zalewą.


Ja te mięsa pekluję na mokro.


Na 3 kg mięsa potrzebuję :


- 1,2 litrów zimnej wody 

- 120 dkg soli peklującej 

By obliczyć sobie ilość potrzebnych składników zapraszam na stronę :


http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html



Te składniki mieszamy razem, sól dobrze się rozpuści w zimnej wodzie. Odlewam troszkę roztworu do małego garnuszka i dodaje przyprawy.


Orientacyjna ilość przypraw na 1 kg mięsa:


- całe angielskie ziele 4/5 kulek

- całe ziarna pieprzu czarnego 4/5 kulek
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- czosnek świeży pokrojony 1-2 ząbki
- 2-3 szt. liścia laurowego
(przyprawy i ich ilości można modyfikować według własnych  uznania)

Przyprawy parzymy 15 - 20 min w garnuszku, po sparzeniu studzimy i wlewamy do rozpuszczonej peklosoli.

Do zalewy wkładamy mięso i mieszamy.

Wstawiamy całość do lodówki na 8 - 10 dni.
Kiedy mięso się pekluje, warto co jakiś czas przemieszać mięso.

Moje mięso już jest w zalewie :D

Za kilka dni zrobię zdjęcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz