sobota, 4 kwietnia 2015

Bananowiec - szybkie ciasto bananowe (bez glutenu, mleka i jajek)




Składniki :

4 dojrzałe banany
125 g brązowego cukru
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżka miodu
2 - 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
75 ml oleju ryżowego lub kokosowego
170 g mąki bezglutenowej

Wykonanie:

Banany rozgniatamy przy pomocy widelca, dodajemy miód, siemię, olej mieszamy.
Do masy dodajemy mąkę wcześniej wymieszaną z sodą i solą. Wszystko delikatnie mieszamy

Formę smarujemy olejem i posypujemy mąką. Wlewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1 godzinę.

Ja przykrywam ciasto folią by zbytnio się nie przypiekło (spaliło z góry)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz