niedziela, 12 kwietnia 2015

Bezglutenowy chleb gryczano - kukurydziany (Bez glutenu, mleka i jajek)


Może nie wygląda za pięknie, ale smakuje bosko. Pyszny chlebek gryczano - kukurydziany :D






Składniki :

250 g mąki gryczanej
150 g mąki ryżowej 
100 g mąki kukurydzianej 
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli 
1/2 łyżeczki cukru 
7 g suchych drożdży 
około 500 ml wody 

Wykonanie:

Do miski dodajemy: mąkę gryczaną, kukurydzianą i ryżową, siemię lniane, sól, cukier  i drożdże. Przy pomocy łyżki mieszamy i powoli dodajemy wodę. Po wstępnym wymieszaniu składników dalej mieszam za pomocą miksera dodając stopniowo 2 łyżki oleju. Ciasto mieszam tak 5-10 min. 

Po wymieszaniu ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 35 stopni C i zostawiam tam do wyrośnięcia na około 30 min. Po tym czasie mieszam łyżką przekładam do formy i wstawiam na kolejne 30 min. 

Piekarnik nagrzewam do 220 stopni C i chleb piekę około 60 min. Po upieczeniu wyjmuje i studzę na kratce.

Smacznego :D

2 komentarze: