sobota, 27 czerwca 2015

Inaczej ciasto truskawkowe ... (bez glutenu, mleka i jajek)

Sezon na truskawki już dawno rozpoczęty. Więc postanowiłam upiec ciasto truskawkowe. 
Przeglądając rożne przepisy na internecie, często natrafiałam na przepisy zawierające jajka lub jogurt.
Moje ciasto może nie jest za okazała (nie wyrosło za bardzo), ale jest pyszne.



Składniki:

4 łyżki oleju ryżowego lub kokosowego
3-4 łyżki miodu

100 g cukru 
100 g mąki gryczanej

50 g mąki kukurydzianej
1 łyżka proszku do pieczenia bezglutenowego
1/3 szklanki wody (dodaje tyle wody by ciasto nie było za suche)
1 łyżka mąki ziemniaczanej 


Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąki (gryczaną i kukurydzianą) dodajemy miód, cukier, olej i proszek do pieczenia. 
Do szklanki z wodą dodajemy mękę ziemniaczaną i mieszamy. 

Wlewamy wodę z mąką do miski z produktami i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu przekładamy do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Dodajemy truskawki według własnego uznania.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 40 min. Nie do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostudzenia na około 30 min. 


Smacznego :D




2 komentarze:

  1. W tym roku co dzień jem truskawki w dużych ilościach i apetyt na nie ciągnie rośnie ;) takie ciasto to coś w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :D
      Wyszło na prawdę dobre i szybko znikło.
      Pozdrawiam

      Usuń