poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Muffiny dyniowe (bez glutenu, mleka i jajek)





Składniki :

250 g mąki bezglutenowej 
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
3 łyżeczki cynamonu 
szczypta soli
130 g brązowego cukru 
200 ml oleju ryżowego lub kokosowego
200 g puree z dyni
1 jabłko starte na tarce o dużych oczkach 

Wykonanie:

W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i szczyptę soli.

W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: olej, puree z dyni, starte jabłko.

Łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy do połączenia składników.

Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Nakładamy do nich ciasto do około 3/4 wysokości papilotki. 

Pieczemy w 175 stopni C. przez około 30 - 35 min do tzw. suchego patyczka. 

Smacznego :D




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz