piątek, 10 kwietnia 2015

Batonik sezamowy (bez glutenu, mleka i jajek)



Bardzo prosty, niesamowity w smaku batoniki sezamowy. 
Wystarczy kilka minut i gotowy :D




Składniki:

- 3 szklanki sezamu

- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1/2 szklanki żurawiny 
-  2 łyżki stopionego oleju kokosowego
- 5 łyżek miodu/syropu klonowego

Wykonanie :


Piekarnik nagrzej do 180ºC. 

W misce mieszamy wszystkie suche składniki.
W małym rondelku rozpuszczamy miód/syrop klonowy z olejem kokosowym.
Polewamy nim suche składniki i mieszamy dokładnie za pomocą łyżki. 
Całość umieszczamy w formie wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. 
Dokładnie ugniatamy.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 min. aż wierzch będzie złocisty.
Po wyciągnięciu pozostawiamy do wystudzenia i kroimy w kawałki.

Smacznego :D


3 komentarze: