wtorek, 13 października 2015

Zebra (bez glutenu, mleka i jajek)





Składniki :

- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 
- 3/4 szklanki oleju
- 2 1/2 szklanki mąki + 3 łyżki 
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1 torebeczka cukru waniliowego 
- 3 łyżki kakao 

Wykonanie :

Do minki wsypujemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie wlewamy wodę i olej. Wszystko mieszamy do połączenia się składników, jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy wodę. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki do drugiej dodajemy 3 łyżki kakao.  

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Ciasto przekładamy przemiennie do wcześniej przygotowanej formy. Pieczemy około 40 min.

Smacznego :D 



2 komentarze: