sobota, 4 kwietnia 2015

Chleb sezamowy (bez glutenu, mleka i jajek)





Składniki :

300 g maki bezglutenowej
150 g mąki kukurydzianej
150 g mąki ryżowej
6 g oleju sezamowego
10 g drożdży
500 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki sezamu

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki dolewając powoli wodę. I teraz mieszamy przy pomocy miksera około 10 min powoli dolewając olej. Po wymieszaniu ciasto wkładamy do formy wysmarowanej i posypanej sezamem.
Ciasto z góry wygładzamy wilgotną ręką i posypujemy sezamem.

Nagrzewamy piekarnik do 35 stopni C i wstawiamy tam formę z ciastem do wyrośnięcia na 30 min.
Po 30 min nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C i pieczemy chleb 50 min. (Ja piekę w piekarniku z termoobiegiem). Po 50 min wyjmujemy chleb wykładamy z formy i studzimy na kratce.

Smacznego :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz