niedziela, 4 października 2015

Kruidnoten – pierniczki holenderskie (bez glutenu, mleka i jajek)







Składniki :

- 120 g mąki ryżowej
- 120 g mąki gryczanej
- 140 g cukru
- 1 łyżeczka bg proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka gałki muszkatowej
- 4 łyżeczki przyprawy do pierników
- 6 łyżeczek mleka kokosowego lub migdałowego
- 100 g masła roślinnego 


Wykonanie :

Wszystkie składniki suche mieszamy w misce i dodajemy masło rozgniecione ręką.  Dodajemy mleko i ręcznie ugniatamy ciasto. Jak ciasto będzie za suche można dodać więcej mleka. Tak by ciasto się lepiło. 

Formujemy kulę i wkładamy ciasto do lodówki na 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Wyciągamy ciasto z lodówki, zagniatamy kilkakrotnie. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy różne kształty. 
Jak będzie problem z rozwałkowanie to można uformować małe kulki i je zgnieść na kształt ciasteczek. 

Pierniczki pieczemy około 20 minut aż będą miały ciemnozłoty kolor.

Smacznego :D

1 komentarz: